PERHE - LIFESTYLE - KOTI

Helppo, helpompi, pataleipä

| on
27.1.17
Sain edellisjouluna joululahjaksi jo klassikoksi muodostuneen, Timo Sarpanevan suunnitteleman valurautapadan. Padassa voi valmistaa mitä maukkaimmat pataruuat, mutta yhdeksi suosikikseni on kuitenkin muodostunut padassa valmistettava, älyttömän helppo pataleipä.

Pataleivän salaisuus on pitkässä kohotusajassa ja todella kuumassa padassa ja uunissa. Tässä teille itse käyttämäni vakioresepti.

Ainekset

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
3 ½ dl vettä
rypsiöljyä

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (n. 42 asteinen) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika, sitä enemmän pataleipä saa makua.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa, mutta kääntele palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2-3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja paista 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Öljyn ansiosta leipä irtoaa padasta helposti.


Tämä on hyvä perusohje leivän valmistamiseen ja kuten leipomisessa yleensä, myös tässäkin soveltamien on oikein sallittua. Itse tykkään korvata osan taikinasta esimerkiksi myslillä tai kaurahiutaleilla. Mukaan voi myös heittää siemeniä, rusinoita, pähkinöitä - melkein mitä vain, oman mielen mukaan.

Meillä on tapana valmistaa taikina illalla jotta se saa rauhassa kohota yön yli ja aamupalapöydässä on sitten tarjolla tuoretta leipää.

Ihanaa viikonloppua!

Noora
4 kommenttia on "Helppo, helpompi, pataleipä"
  1. Tätä pitääkin kokeilla. Meidän pata on ihan laittoman vähällä käytöllä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maria! Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Meilläkin pata valitettavan vähällä käytöllä, mutta näitä leipiä sen kanssa tulee kyllä tehtyä :)

      Poista
  2. Mä haluan tuommoisen padan! Ei ole hirveesti mitään parempaa kuin uunituore leipä!

    Minttu, Kivempi blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Minttu! Tuo pata on kyllä aivan ihana, sain sen joululahjaksi edellisjouluna, vaikken ollut uskaltanut edes toivoa moista. Pataleivän valmistaa myös muuten kätevästi teräskattilassa, siihen asti kunnes saat oman padan hankittua ;)

      Poista

Lukijat ovat blogin suola ja kommentit pippuri. Kiitos kun kommentoit!